Igiena dentară necesită o deosebită atenție la acțiunile pe care le facem pentru păstrarea unui zâmbet sănătos și frumos. Primul pas este spălarea cu regularitate a dinților, cel puțin de două ori pe zi, iar un al doilea pas, ar fi eliminarea rezidurilor cu ajutorul aței dentare.
De cele mai multe ori ne confruntăm cu o respirație urât mirositoare și un disconfort gingival chiar dacă respectăm acești doi pași. Aici intervine pasul trei, care este ocupat de folosirea apei de gură.
Atenție, apa de gură se folosește ca un supliment pentru periajul dentar și curățarea bucăților de mâncare rămase în cavitatea bucală, cu ajutorul aței dentare, NU să le înlocuiască.
Compoziția apei de gură este de cele mai multe ori aceeași indiferent de firma sub care este ambalată, doar diferă calitatea ingredientelor folosite. În general sunt compuse din diluanți, săpun, agenți antibacterieni, coloranți și diferite arome. Ca ingredient principal stă la bază apa deionizată, care ar trebui să fie în proporție de 50% din fiecare produs final. Pe lângă acestea, un aspect destul de important pentru consumator este gustul, prin urmare, în compoziție se adaugă substanțe precum mentă, salicitat de metil, mentol sau eugenol, care au rolul de a satisface papilele gustative, dar să nu reducă din proprietățile apei de gură.
Există mai multe afecțiuni care pot fi combătute prin apa de gură, cum ar fi respirația urât mirositoare, placa dentară și gingivita, descompunerea dinților, senzații de durere, îngălbenirea dinților, xerostomia (reducerea cantității de salivă utilizată de membranele mucoase orale). În funcție de fiecare afecțiune pe care doriți să o ameliorați este indicată un anumit tip de apă de gură, prin urmare, trebuie să urmați sfatul medicului stomatolog și să citiți cu atenție etichetele de pe produsele pe care doriți să le achiziționați.
De cele mai multe ori este indicată folosirea apei de gură după periajul zilnic și după utilizarea aței dentare, sau după fiecare masă, prin efectuarea gargarei cu aceasta, timp de 30 de secunde. Pentru o eficiență maximă este indicat să folosiți o cantitate de 15 ml de apă de gură pentru fiecare curățare. Există totuși și ape de gură care necesită să fie diluate cu apă, deoarece au o compoziție mai puternică, care ar putea afecta dantura și gingiile umane.
Principalul beneficiu al utilizării apei de gură este faptul că elimină bacteriile formare în urma meselor zilnice, ceea ce împiedică apariția cariilor, plăcii dentare, infecțiilor și inflamațiilor. Un alt beneficiu este faptul că substanța este absorbită la nivelul smalțului dentar și la nivelul mucoasei bucale, prin urmare se eliberează treptat pentru a se oferi consumatorului un efect de lungă durată. Fiind un lichid, apa de gură poate pătrunde prin zonele greu accesibile din jurul dinților oferind o curățare profundă. Un aspect destul de important în folosirea apei de gură este faptul că aceasta nu trebuie înghițită niciodată deoarece conținutul ei poate dăuna organismului dacă este consumată.